ESGG / GOT GOTEBORG LANDVETTER

Yurtiçi ve yurtdışı meydanlara ait özel not ve uyarılar için bu alanı kullanabilirsiniz
Mrtblgl
F/O

ESGG / GOT GOTEBORG LANDVETTER

Mesaj gönderen Mrtblgl »

Arkadaslar selamlar,

Malum nedenlerle anca yazabiliyorum, mumkun oldugu kadar detayli aktarmaya calisacagim. C2-P4 kombinasyonuyla uctuk P4 olan kaptanimiz cok yardimci oldu. Ondan ogrendiklerimi aktarmaya calisacagim.

1) oncelikle briefing icin airport categories neden b neden c vs onemli. Bu kisim yanlis hatirlamiyorum Part A Ch 5.1.1.2 aerodrome competency bakmakta fayda var.
2) Yine part A fuel planning. Neden 5 min contingency neden %3-%5 gibi.
3) Critical terrain senaryo. Romanya ustunden gectigimiz icin karpat daglari onemliydi rotada. Bu kisim OFP de var. Aciklamasi icin bi dokumani whatsapptan paylasicam. Kaptanlar cok sallamiyor genelde MORAyi ciddiye alirlar dediler fakat lifusta sorabilirler bilmeniz iyi olur dediler. Lambert chartta bu rota var. CSPD'den sekillerin aciklamasina bakilabilir.

Ucagi hazirlama

Prelimary prep - flight init kismina gelince MCDU'dan flight init yapti PF.
Sonra ATIS aldi yine MCDU MENU-ATSU ustunden.
Bu bilgilerle prelim TO datayi EFB'den hesapladi.
Sonra da Trip Info olarak MCDU MENU- ATSU ustunden girdi.
LTFM icin 40 dk once DEP Clearence alinabilir. Sadece burda THY ile baslayan call sign yazilacak, sanki kuleyle konusuluyor gibi.

Flight LOG'daki OOOI saatleri pushbakcta almak lazim cunku kapi kapanmasi ve park brake release de active olmaya basliyor. Googleyin A320 icin detay var internette.

Ozellikle ruzgarli havalarda pushback yonu onemli motor calistirmak icin. Malum CEO'larda 10kt tailwind limit var. Buna dikkat ettiler.

Taxi yollari wet oldugu icin Engine Anti Ice'i taxide off yaptilar yuksek idle uretmesin diye. Pist basinda tekrar actilar.

- Heavy ucak arkasindan kalkis suresi onemli yine Part A. Bunu sorarlar cunku ATC bazen unutup kalkis verebiliyormus.

CPDLC kullanimi: Sofya icin 2 dk once girmek lazim ilgili kodu. Bunlar HIGH IFR CHARTTA ulke havasahasi sinirlarinda var. Yol boyunca CPDLC ekranina devamli contact sofia- contact bilmemne vs diye mesaj geliyor. Bu mesajda ilgili frekans da var. RMP uzerinde LOAD tusuna basina frekansi direk aliyor. Hem cpdlc ekranindan "accept" yapiyoruz ilgili mesaja hem de frekansa baglanip su sekilde bilgi veriyoruz: BUDAPEST RADAR, TURKIS XXX, FL320, CPDLC

Rota boyunca devamli bu sekilde. Zaten CPDLC'YE mesaj gelince glareshield uzerinde en sag ve solda bulunan ATC MSG kismi mavi isik yaniyor. Burda onemli olan kalkis yaptiktan sonra ilk CPDLC kullanan ulkenin ilgili prosedurunu bilmek. Kimisi 2 dk once kimisi 5 dk once istiyormus. Ilkine girdikten sonra otomatik degisicek yol boyunca.

Kalkisi yaptiktan sonra cruise level'e gelince PF'in yaptiklari:

1) SD pages check
2) QRH EO Ceiling bakti not aldi.
3 QRH sever turbulence hiz / n1 degeri bakti not aldi.
4) Mevcut N1/Pitch/ Speed bakti not aldi.
5) MCDU MENU - ATSU- ATIS butun alternateleri girip ATIS bilgisini aldi.

Sonra brifingi su sekilde gerceklestirdi:

Enroute alternates ve weatherdan bahsetti. Bulundugumuz irtifada bir hava olayi yok kacinma yapmayacagiz dedi. State rules and procedures onemli, burda avrupa havasahasi L/R kacinma yapilabilir ama all lights on. ( detayli bakmata fayda var )

Engine failure prosedurunun memory itemlarini sayip, not almis oldugu QRH EO ceilingi soyledi. Su irtifaya alcalma isteriz diye.

Emer descent memory item ve task sharingi saydi.

Turbulence icin bakmis oldugu QRH sever turbulence hiz ve N1 bu olacak diye bahsetti.

Unreliable speed procedure mem items saydi yine not aldigi ( fakat o anda da bahsedilebilir biraz bana gostermek icin aldi ) mevcut pitch n1 speed degerlerini soyledi. Burda tutariz, ecam actions yapariz. Mayday ilan edip alcaliriz. Alcalma icin 1 derece pitch- thrust idle.

Other threat kismi guncel rotada birsey var ise.

( cruise brifingi ilk bacakta yapariz donus icin tekrar yapmayiz part a da yaziyor dedi daha bakamadim bilginize.)

Ucuta yapilanlar ve potansiyel LIFUS sorulari;

Efb'ye hem 20000 ft de yapilan hem de 32000 cruise irtifasinda yapilan RVSM check degerlerini girdiler.

ETP kullanimi su sekilde, 2 meydani yaziyorsunuz size rotanizdaki ETP noktasini hem ND'den yuvarlak olarak hemde MCDU'DA lokasyon olarak cikariyor. Tabi lokasyon su sekilde ornek olarak IBLAL / +45. Iblal noktasindan 45 nm sonra bir hayali nokta. Normalde burdan istenen bu noktayi SEC FPLAN'e girmek. PBD olarak. 2 nokta arasinda TRACK gormek icin PLAN MODE'a gecin CSTR off yapin bilginize. Sonra bu girdiginiz noktadan geride kalan havalimanina NEW DEST girin. Burda bi arrival ve perf approach info da girmek lazim. Bu ucusta yapmadik ama lifusta onem verirler bilgisi aldim.

MCDU RTA- OFFSET - FIX info kullanimina bakmakta fayda olur deiler. Critical Terrain point OFP planda waypoint olarak TDP olarak kodlu. Bunu MCDU DATA - NEW WAYPOINT olarak IDENT- LAT - LONG olarak girebilir burdan da bi fix info yaratabilirsiniz farkindalik acisindan faydali olur.

ETP olarak alacaginiz havalimanlarinin calisma saatleri onemli. EFB- FLIGHT DECT PRO- ustunde search bar var. PF oraya airport directory yazdi sonra cikan dokumanda seriden buldu bilmiorum bulabilir miyim ama aklinizda bulunsun boyle bir yontem var.

STOCKHOLM RADIO ( adi bu tum dunyada gecerli ) bir acil durum frekansi. Telefonla baglanti sagliyormus, daha bakamadim ilgilenen bakabilir.

-min OIL temp for TO- sorabilirler dendi.

- BUSS bilgiyi nerden alir ( AOA probes)
-predictive and reactive windshear farklari ve bilgiyi nerden aldiklari?

Alcalis hazirliklari,

Burda hava eksi derece oldugu icin Cold weather correction yaptik tum noktalara. Ucusta yanimiza aldigimiz zarfin ustunde yaziyor kac feet ne kadar degisiklik. Sadece airport elevationi cikarmayi unutmayin. Yani FDP 3000 meydan 1000 ise 2000 kismina bakilacak. Kule corrected verirse gerek yok.

Landing distance hesaplama ; rev idle kullanilicagi icin braking action medium to poor aldilar. Bu fctm de detayli anlatiliyor.

Radar vektor aldik, direckt to radial in yaptik. MCDU silindi. Temporary abnormal oldu. Hemen PPOS'dan VOR girdiler, o nokta new dest yine goteborg ve inisi sectiler. Burda dikkatli olmakta fayda var. Kaptanin 8 yilda basina 1 kere gelmis digeri de bu ucusta oldu.

Toplam sure 03:10 idi. 21 pistine ILS Z. Y taxiway park stand 23.

Normalde bekleme 50 dk idi. Fakat istanbuldaki durum nedeniyle CTOT saati devamli degisti. Sonucta 3 saat rotarli kalktik. De-ice aldik. Adverse weather de-ice/anti ice ve manual engine start kismina devamli bakin isinizi kolaylastirir dediler. Bi de de-ice/anti-ice holdover time tables. Bu ddms de var, ucakta da library - supplementary kisminda bulunuyor. Ilgili fluid type ve hava durumu onemli. Bir incelersiniz.

Sadece DE-ICE uygulamasi Local Time olarak deftere yaziliyormus digerli utc. Biliyorsunuzdur belki ama hazir aklima gelmisken belirtmek istedim.

Lukax4j kalkis yaptik. LTFM arrival unuttum fakat pist daha genis diye 34L istediler. Malum 50kt headwind gust skntiydi. B9L park ettik.

Tum notlarimi yazmaya calistim arkadaslar, buraya ucacak arkadaslar simdiden iyi ucuslar dilerim.
IBC
Site Admin

Re: ESGG / GOT GOTEBORG LANDVETTER

Mesaj gönderen IBC »

Aslında meydan için paylaşımı okuyordum ama şunu görünce bir kaç cümle yazayım dedim,
Radar vektor aldik, direckt to radial in yaptik. MCDU silindi. Temporary abnormal oldu. Hemen PPOS'dan VOR girdiler, o nokta new dest yine goteborg ve inisi sectiler. Burda dikkatli olmakta fayda var. Kaptanin 8 yilda basina 1 kere gelmis digeri de bu ucusta oldu.
F-Pln Sequence yaparken uçağın mevcut HDG’i, -/+ 90 derece arasında dönünce radial-in çizgisini kesemeyecekse F-plan silinebiliyor. Bu temp. abnormal behavior’ın tetikleyici sebebi bu sorun. PPOS>DCT verip new destination ile uğraşmamak için Sequence yapmadan önce Radial-in opposite headinge dönmeyi beklemek lazım. Vektör başlar başlamaz yapınca bu durum yaşanabilir. O yüzden HDG ile Radial-in kesişim daha garanti olunca sequence yapmakta fayda var.