OIIE / IKA - Tahran
OIIE / IKA - Tahran
İran ilk lifus uçuşum olduğu için ve sadece pm görevi icra ettiğim için şunu söyleyebilirim. İkinci yaptığım lifus uçuşuna kıyasla radio konuşmaları avrupanın fransızca konuşan tarafına göre daha anlaşılır ama yine de anlamak zor özellikle tahran ground'u hoca bile anlayamadı bir kaç kez say again'den sonra anlaşabildik. İran'a giderken dikkat edilmesi gereken iki husus var birincisi iran hava sahasına girmeden 40 mil önce air defence i aramak ikincisi emergency descent planını iyi yapmak çünkü rota baya dağlık. Hoca emergency descent hususuna çok dikkat etti kendi verdiği cruise briefingde. Bir de pf uçarsanız giderken dönüşünüzde pm olursa external garanti. İran inanilmaz soğuktu. İçlik eldiven bere vs ne varsa alın yanınıza çünkü o 10 dk sıkı giyinmezseniz kesin hasta olursunuz.
Re: OIIE / IKA - Tahran
Arkadaslar selam öncelikle,
Ben de lifus 3-4 uçuşumu tahrana gerçekleştirdim. Uçuştan bir gün önce aynı tk874 nolu ucusun briefing paketine bakarak bilgi sahibi olabilirsiniz. Meydan kücük zaten ref chartlarında loss com haric cok detay yok. Kaptan ve safetyle beraber bulustuk. Hava sartları minimalara yakın olduğundan pm_pm yaptım. Self brifieng guide’a göre beraber inceledik. Yol boyu notamları öğrenmek için dispatcherı aradım. iki tane alternate verildiği için yeterince yakıtımız vardı. Ucaga geçmeden önce hem gidiş hem dönüş planlarını bastırın cunku internet orada calısmıyor. Notamlarda da yazıyor zaten. Kaltıktan sonra hemen donme ihtimaline karsılık overweight checklistini briefingde değerlendirdik.A10L gateden hazırlıklarımızı yapıp standart dep ile taksi yaptık. Taksi yaparken intersectiondan kalkıyorsak bu shifti hem performance page hem de efbdeki performance calculationlara girmek gerekiyor. Aksam ucusu oldugu için sakindi. Bonam noktasına direkt aldık. Tahran radarın girişine kadar direkt verdi. Bu sırada direct verirken abeam pts yapmak önemli yoksa fuel check yapmak zor olur noktalar gidiyor
. Planı incelediğinizde yol boyunca bir sürü T terrian scenario noktaları verilmiş olucak ancak. Kaptanla beraber yol üstünde kategori A ve B olan havalimanlarını secip kendinize alternate olusturmak daha mantıklı. Tahranda genelde tek pist kullanımda genelde 29r pisti kullanılıyor zaten bir tek ils onda var. Kuleyle anlasması biraz zor gerçekten aksanları farklı. Starın sonunda bizi clearladı ve open descentle fafa kadar alçaldık. İndikten sonra Y den cıktık ve 29L pistini crosslayarak A tx waye geçtik. Daha sonra follow me arabası geldi onu takip ettik zaten apronda ısık koymamıslar
. Ordan da gate 106R. Kuleye crossladıgımızı söylemek önemli readback yaparken. Hazırlıkları yaptıktan sonra tekrar clearance icin aradık. Planlanan Sıd yi değiştirdiler conventional verdiler. Dediğim gibi internet sorunu oldugu icin fplnı elle giriyoruz ve kuleden clearance istiyoruz. Kule sid ve altitude verdikten sonra. Takside squawk ve airborne frequency verdi. Parça parça söylediği için yazıyorum. Onaylatmak onemlı anlasmak guc gercekten. Kaptanla mutabık kalmakta fayda var. IKA1A sidye değistirdi. Ordan direct parot yaptık ve döndük. Dönüş sabaha karsı oldugu icin shortcutlarla geldik.35r pistine inip a8 gate standart taksi uyguladık. IRAN hakkında bilmeniz gereken önemli notamlar ve bilgiler;
1. Internet olmadıgı icin planları önden yazdırın ve efbye indirin
2. Iran ucuslarında iki alternate oluyor biri iran dısında. Iocc bazı sorunlardan dolayı iran icinde divert yapmamızı istemiyor. Muhtemelen baku olur kuzeyde.
3. En route alternate olarak ankara samsun erzurum nahcivanı aldık. Categorileri önemli
4. En önemlisi iran defansı 40 mil kala arayıp eta,call sign ve irtifa söylersiniz. Bilgilendirme gerekiyor. Kolay anlamak için. Bonam noktasına 40 mil fix info koyarsanız rahatlıkla anlarsınız
Ben de lifus 3-4 uçuşumu tahrana gerçekleştirdim. Uçuştan bir gün önce aynı tk874 nolu ucusun briefing paketine bakarak bilgi sahibi olabilirsiniz. Meydan kücük zaten ref chartlarında loss com haric cok detay yok. Kaptan ve safetyle beraber bulustuk. Hava sartları minimalara yakın olduğundan pm_pm yaptım. Self brifieng guide’a göre beraber inceledik. Yol boyu notamları öğrenmek için dispatcherı aradım. iki tane alternate verildiği için yeterince yakıtımız vardı. Ucaga geçmeden önce hem gidiş hem dönüş planlarını bastırın cunku internet orada calısmıyor. Notamlarda da yazıyor zaten. Kaltıktan sonra hemen donme ihtimaline karsılık overweight checklistini briefingde değerlendirdik.A10L gateden hazırlıklarımızı yapıp standart dep ile taksi yaptık. Taksi yaparken intersectiondan kalkıyorsak bu shifti hem performance page hem de efbdeki performance calculationlara girmek gerekiyor. Aksam ucusu oldugu için sakindi. Bonam noktasına direkt aldık. Tahran radarın girişine kadar direkt verdi. Bu sırada direct verirken abeam pts yapmak önemli yoksa fuel check yapmak zor olur noktalar gidiyor
1. Internet olmadıgı icin planları önden yazdırın ve efbye indirin
2. Iran ucuslarında iki alternate oluyor biri iran dısında. Iocc bazı sorunlardan dolayı iran icinde divert yapmamızı istemiyor. Muhtemelen baku olur kuzeyde.
3. En route alternate olarak ankara samsun erzurum nahcivanı aldık. Categorileri önemli
4. En önemlisi iran defansı 40 mil kala arayıp eta,call sign ve irtifa söylersiniz. Bilgilendirme gerekiyor. Kolay anlamak için. Bonam noktasına 40 mil fix info koyarsanız rahatlıkla anlarsınız
29R sol tarafından yaklaşırken hızı 170e kadar düşürdük pistin sağ tarafındaki tepeden dolayı dönüşü rahat yapsın diye. GPS primary lost olmasa bile jammingden dolayı GPS deselect yaptık base dönmeden önce. Sebebi EGPWS almayalım diye. Taxi in Y A K stand 104
- İçerik hakkında daha fazla bilgi paylaşacağım zaman bu mesajı editleyeceğim -
-
Emre Akkaya
- F/O
Biz de 29R pistine iniş yaptık. Yukardakilere ek olarak necizane tavsiyem, downwind sırasında flaps 1, base e dönünce flaps 2 istemek. Böylece Hakan'ında bahsettiği finale dönerken karşıda olan tepeye overshoot olmadan rahatça dönebiliyorsunuz. Sonrası malum full konfigüre süreci.
DCL yok. Ground nerdeyse hiç anlaşılmıyor, dikkatli dinlemek lazım.
Ground'dan ilk defa Dep clearance istediğimizde sadece SID yi söyledi. Sonra taksi sıranda Sqk falan verdi
Taxi in route: Y- A-K- stand 106
Taxi out route: K-A-N-29R
DCL yok. Ground nerdeyse hiç anlaşılmıyor, dikkatli dinlemek lazım.
Ground'dan ilk defa Dep clearance istediğimizde sadece SID yi söyledi. Sonra taksi sıranda Sqk falan verdi
Taxi in route: Y- A-K- stand 106
Taxi out route: K-A-N-29R